REJOYCE

Auteur Marijke A. Deege

VERHALEN BIJ EEN BEELD,
in deze derde publicatie vertelt de oudste zoon hoe een beeldje zijn moeder kracht gaf aan het einde van haar leven.

Rejoyce

"In de laatste dagen en op de sterfdag van mijn moeder sierde het beeldje Rejoyce het nachtkastje dat naast haar bed in de studeerkamer stond. Ze had eerder het bronzen beeldje van Marijke gekocht en haalde er kracht uit. Het beeld laat een vrouw zien die bevrijdend haar gescheurde kleding van zich afgooit, klaar om te springen en te dansen en te genieten van het leven.

Ruim acht jaar was zij ziek geweest. Wat een zware last was dat voor haar. Het laatste jaar echter had zij de strijd tegen deze ziekte opgegeven. Geen chemokuren meer, geen medicatie die haar leven overhoop gooide, ze wilde nog genieten, zei ze, van alle mooie dingen om haar heen, zoals haar gezin, haar familie en de vrienden.

Tijdens de begrafenisdienst van mijn moeder sierde het beeldje de kist, daarbij lag het boekje waarin zij een persoonlijk afscheid had geschreven met de uitleg waarom zij het beeldje zo mooi vond.
Marijke ontwierp haar grafsteen met een grote bronzen kaars: de Paaskaars met een eeuwige vlam.

Ik vind het mooi om te zien hoe vaak mensen kracht putten uit beelden en voorwerpen die echt iets voor hen betekenen.
Het uitbeelden van dierbaren of het verbeelden van herinneringen of gedachten laat zien dat de kunstenaar net die positieve draai kan geven in de verwerking van live-events.

Het bronzen beeldje staat nog steeds in de boekenkast bij mijn vader met een spotje erboven. De vrouw lijkt naar het licht toe te springen..."

Christiaan Kragt
Adviseur Intensieve dienstverlening